Ciclogènesi explosiva "Petra"

26 d’abril del 2012

La notícia meteorològica d’ahir, 25 d’abril de 2012, va ser l’aproximació al terç nord peninsular de la depressió extratropical Petra, que va patir una ciclogènesi explosiva. Aquest fenomen, conegut en alguns mitjans de comunicació com a "bomba meteorològica", es produeix quan una depressió experimenta un fort descens de la pressió atmosfèrica en el seu centre, de com a mínim uns 18-20 hPa en 24 hores o menys. El vent, amb cops huracanats, esdevé el meteor més destacable.

En aquesta ocasió, la davallada de la pressió atmosfèrica va arribar gairebé als 30 hPa durant les 24 hores de la jornada prèvia, mentre Petra s’acostava cap al continent europeu. El següent mapa ens mostra quina era la situació de la profunda depressió prevista per ahir al migdia.


El darrer episodi de ciclogènesi explosiva havia tingut lloc entre els dies 26 i 28 de febrer de 2010, quan la depressió Xynthia, procedent de l’Atlàntic, va deixar un important rastre de destrucció i va provocar la pèrdua de moltes vides humanes, especialment a la costa atlàntica francesa, on les pluges van ser molt abundants. A la costa del cantàbric, on el temporal marítim va ser molt dur, es van assolir cops de vent de fins a 228 km/h.

Afortunadament, les destrosses provocades per Petra han estat menors i no s’han hagut de lamentar danys personals. Els cops màxims de vent es van registrar a Galícia, on destaquen els 142 km/h a Cedeira i 123 km/h a Burela. L’onatge, de fins a cinc metres d'altura, va obligar a mantenir a port les diverses flotes pesqueres. Els bombers van realitzar nombroses sortides per a retirar molts arbres caiguts a la via pública.

La força del vent va obligar a desviar diversos vols amb destí als aeroports de Santander i Bilbao. En aquest darrer aeroport, l’experiència i la perícia dels pilots va permetre l’aterratge d’algunes aeronaus. En el següent vídeo podeu veure com de difícil és aterrar en aquestes condicions meteorològiques. No m’hagués agradat ser un dels passatgers d’aquests vols!!!



Font imatge: DWD
Font vídeo: Youtube

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP