Primavera 2012

20 de març del 2012


Avui dimarts, a les 6:14 hora oficial peninsular, ha començat la primavera astronòmica a l’hemisferi nord. Aquesta nova estació durarà 92 dies i 18 hores. El diumenge 25 de març tindrà lloc el canvi d’hora, recuperant l’horari d’estiu. El 21 de juny de 2012 es produirà el solstici d’estiu.

El canvi de les estacions bé donat, per conveni, per aquells instants en que la Terra es troba en unes determinades posicions en la seva òrbita al voltant del Sol. En el cas de la primavera, es dóna el dia en que la duració del dia i la nit pràcticament coincideixen. Té lloc l’anomenat equinocci de primavera.

Aquesta és l’època de l’any en que la longitud del dia s’allarga més ràpidament. A les nostres latituds, el Sol surt pels matins gairebé dos minuts abans que el dia anterior i per la tarda, es pon un minut més tard. En definitiva, en aquests dies, el temps en que el Sol està per damunt de l’horitzó augmenta qüasi tres minuts cada dia.

Al llarg d'aquesta estació hi haurà dos eclipsis. El dia 20 de maig es produirà un eclipsi anular de Sol, que serà visible a Àsia, nord de l'oceà Pacífic i Amèrica del Nord. Aquest eclipsi vindrà acompanyat d'un parcial de Lluna, que tindrà lloc dues setmanes més tard, el 4 de juny, i que serà visible a Àsia, Oceania i Amèrica. El dia 6 de juny es produirà un trànsit de Venus per davant del Sol. A Espanya només serà visible, amb dificultat, en les seves últimes fases a la sortida del Sol , al nordest de la península ibèrica i a les Illes Balears. Aquest fenomen no es repetirà fins a l'any 2117. Al voltant del dia 5 de maig tindrà lloc el màxim de la pluja de meteors de les Eta Aquàrides, la més significativa d’aquesta època de l’any.

A nivell meteorològic, encetem la primavera després d'haver viscut un hivern extremadament sec. Des de mitjans de novembre no ha plogut de forma general i generosa. Hi hagut alguns ruixats puntuals i tan sols destaquen les nevades que han caigut al vessant nord del Pirineu. A hores d'ara, els pantans de les conques internes catalanes es troben al 82% de la seva capacitat màxima. Però enguany caldrà tenir en compte que el desglaç serà mínim, sobretot al Pirineu oriental, on tan sols hi ha una mica de neu a les cotes més altes. Els cultius de secà comencen a patir per la manca d'aigua i el risc d'incendis és elevat als nostres assedegats boscos.

Les previsions estacionals, no gaire fiables, indiquen que aquesta podria ser una primavera amb unes temperatures lleugerament superiors al que caldria esperar en aquesta època de l'any. Respecte a les precipitacions, aquestes serien les habituals, tot i que al nord de Catalunya podrien ser lleugerament superiors a la mitjana.


De moment, el canvi d'estació ha vingut acompanyat d'un canvi de temps que feia moltes setmanes que esperàvem. Els ruixats, les tronades i algunes nevades van afectar ahir a diverses comarques del país, tot plegat amb un descens de les temperatures. Els propers dies tindrem un temps insegur i ben variat. Els models meteorològics ens indiquen que entre dimecres i dijous les pluges podrien ser generals. Creuem els dits! Bona primavera!!!



Font: Elaboració pròpia, amb dades astronòmiques procedents del Observatorio Astronómico Nacional (IGN, Fomento).

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP