Cirrus fibratus vertebratus

19 de setembre del 2011

A les nostres latituds, els núvols alts apareixen per sobre dels 6.000 metres d'altura. El gènere més característic són els cirrus, formacions nuvoloses que indiquen la presència de vapor d'aigua en el nivells alts de l'atmosfera. Allí la temperatura és negativa i qualsevol massa d'aire que es refredi fins a saturar-se produeix gel en lloc de gotetes d'aigua. Així doncs, els cirrus estan formats per milions de cristalls de gel que són arrossegats pels vents dels nivells alts, tot esmorteint la llum solar.

A partir de la classificació internacional dels núvols, basada en els treballs del farmacèutic londinenc Luke Howard (publicats l'any 1803), el gènere cirrus comprèn les següents espècies: fibratus (o filosus), uncinus, spissatus, castellatus, floccus i nothus. I dins d'aquestes espècies podem diferenciar les següents varietats (que poden ser comunes per als diferents gèneres): intortus, radiatus, vertebratus i duplicatus.



El passat 15 de setembre de 2011, diverses pinzellades de cirrus fibratus van aparèixer en el cel sobre la ciutat de Barcelona. I vaig tenir l'oportunitat (no sempre tens una càmera a mà) de poder-ne fotografiar uns de la varietat vertebratus, que reben aquest nom perquè la seva disposició recorda a l'espina d'un peix.

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP