Glaçades litorals (Febrer 2010)
15 de febrer del 2010
Les baixes temperatures van ser notícia durant la setmana passada. El mercuri dels termòmetres va situar-se per sota dels zero graus a tota Catalunya. Com més a l'interior, el fred va ser més intens, destacant les zones d'alta muntanya, on es van assolir temperatures inferiors als -20ºC.
A continuació, un parell de mapes que ens mostren, de forma gràfica, el fred que hem patit durant les últimes jornades. El primer mapa correspon a les temperatures mínimes extremes registrades al continent europeu. Aquest hivern està sent realment cru a la zona d'Escandinàvia. El següent mapa reflecteix l'anomalia tèrmica registrada vers la mitjana habitual per a aquesta època de l'any. El sector central de Catalunya ha registrat valors entre 1ºC i 3ºC inferiors, mentre que l'altra meitat, entre 3ºC i 5 ºC per sota la mitjana.
Temperatures mínimes extremes a Europa (7 - 13 febrer de 2010)
Anomalia tèrmica a Europa (7 - 13 febrer de 2010)
Aquesta onada d'aire fred ens ha recordat, per la seva intensitat i efectes, a la dels mesos de gener i febrer de 2005. Com en aquelles ocasions, enguany també ha glaçat a la costa, on no és gaire habitual que ho faci, sobretot per l'efecte termoregulador del mar i la presència, en algunes localitats, de l'efecte d'illa de calor. A la ciutat de Barcelona, depenent dels observatoris, les temperatures mínimes més baixes han oscil·lat entre els 0ºC i els -3ºC. Amb aquest fred, l'aigua estancada d'algunes fonts, llacs artificials o l'acumulada en petits clots, va quedar completament glaçada. En Sergi Corral, passejant el passat divendres pel barri de Sant Andreu, ens ha fet arribat les següents imatges:
Llac de la Maquinista
Arbre amb la terra glaçada
Font de Can Fabra
A la comarca del Maresme, el fred també es va deixar sentir. A la localitat de Premià de Mar, el termòmetre va marcar 0,0ºC durant la matinada del passat 12 de febrer. La capa superficial d'aigua acumulada en algunes galledes va quedar completament congelada. En Marc Llach ens envia un parell de fotografies, mostrant-nos la formació d'aquest "disc de gel".
Font imatges: Sergi Corral & Marc Llach / NOAA
0 comentarios:
Publica un comentari a l'entrada