Notable canvi de temps (14-12-2009)

14 de desembre del 2009

Tal i com indicaven els models meteorològics, el canvi de temps ha arribat amb puntualitat. A partir d'ahir diumenge, les temperatures van començar a baixar amb força, a mesura que s'aproximava la massa d'aire fred procedent de l'interior del continent europeu. A la meitat sud de Catalunya és on van concentrar-se les precipitacions més significatives, algunes d'elles ja en forma de neu, deixant gruixos d'entre 1 i 5 centímetres. Durant aquesta matinada s'ha anat consolidant una activa pertorbació, entre l'arxipèlag balear i la costa peninsular. El seu gir ciclònic ha impulsat forts vents, d'entre gregal i llevant, sobre el litoral català. El temporal marítim ha estat considerable, amb mar brava. Les grans onades, superiors als quatre metres d'alçada, han obligat a suspendre el transport marítim amb origen i destí a les illes Balears. Les flotes pesqueres també s'han quedat a port. Les precipitacions, en general febles, han afectat sobretot a les comarques de Tarragona, sud de Lleida i del litoral de Barcelona. En alguns punts del país, com el Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre, la neu ha agafat en cotes tan baixes com els 200 metres. Això ha provocat alguns problemes de circulació a diversos punts de la xarxa viària catalana.


Mapa previst de 500 hPa i pressió atmosfèrica en superficie, 12 UTC (Wetter3)


Imatge dels radars (Meteocat)


Platja de Barceloneta (Barcelona), 16 UTC


Platja de Barceloneta (Barcelona), 16 UTC


Platja de Barceloneta (Barcelona), 16 UTC

A partir de demà, el temporal anirà minvant. El desplaçament de la pertorbació cap a llevant permetrà que comenci a bufar vent de component nord, d'entre tramuntana i mestral, que s'encarregarà d'obrir moltes clarianes. El vent seguirà bufant amb força als dos extrems del país, mantenint-se alterat l'estat de la mar. L'ambient es mantindrà hivernal, amb unes temperatures mínimes més baixes en els llocs no afectats pel vent. Durant les hores diurnes, la presència del Sol permetra que puguin pujar lleugerament les temperatures màximes.

Autor fotografies: Diego Lázaro

1 comentarios:

Joan Lluís Martí Rebull ha dit...

Hola, he descobert el teu blog quan estava documentant-me sobre aquella situació del tornado de mallorca el 2007. L'he estat mirant una mica per sobre i és molt bo. Felicitats! :D

Jo sóc un fanàtic de la meteorologia extrema y també caça tempestes.

Bé, doncs ja aniré passant quan vagis actualitzant.

Salut!

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP