Tardor 2008

22 de setembre del 2008



Avui dilluns, a les 17:44 hora oficial peninsular, començarà la tardor astronòmica a l’hemisferi nord. Aquesta nova estació durarà 89 dies i 20 hores. L’inici de les estacions bé donat, per conveni, per aquells instants en que la Terra es troba en unes determinades posicions en la seva òrbita al voltant del Sol. En el cas de la tardor, es dóna el dia en que la duració del dia i la nit pràcticament coincideixen. Té lloc l’anomenat equinocci.

Aquesta és l’època de l’any en que la longitud del dia s’escurça més ràpidament. A les nostres latituds, el Sol surt pels matins més d’un minut més tard que el dia anterior i per la tarda, es pon gairebé dos minuts abans. Això fa que l’escurçament del dia es faci especialment apreciable per les tardes. En definitiva, en aquests dies, el temps en que el Sol està per damunt de l’horitzó es redueix en quasi tres minuts cada dia.

Al llarg de la tardor no es produirà cap eclipsi. Al voltant del dia 17 de novembre tindrà lloc la pluja de meteors més popular de la tardor, la de les Leònides, que ocasionalment arriba a ser molt intensa.

El canvi d’hora tindrà lloc, com és habitual, al començar el darrer diumenge d’octubre. A les 3 de la matinada del diumenge 26 de octubre s’haurà d’endarrerir el rellotge fins a les 2, i per tant, aquest dia tindrà, oficialment, una hora més.

Els propers mesos solen ser dels més plujosos a bona part del litoral i prelitoral català. Durant l'estiu, les precipitacions han estat bastant minses en aquestes zones. A diferència però de les últimes tardors, enguany hi ha una major reserva d'aigua als embassaments de les conques internes catalanes, exceptuant els de la conca de la Muga, que segueix patint un gran dèficit d'aigua. En tot cas, qualsevol precipitació, sempre i quan no sigui torrencial, serà molt benvinguda.

Dades astronòmiques procedents del Observatorio Astronómico Nacional (IGN, Fomento)

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP