Gran tempesta amb tornado a Palma de Mallorca (04-10-2007)

4 d’octubre del 2007

Aquesta tarda, la força de la natura s'ha manifestat de forma extraordinària a les illes Balears, especialment sobre l'illa de Mallorca. Durant el dia s'ha gestat una gran tempesta, una supercèl·lula sobre el mar Mediterràni. A primera hora de la tarda s'ha fet de nit sobre la ciutat de Palma. El cel era ben negre, semblava que "s'acabava el món". S'ha pogut veure com s'acostava una potent línia de torbonada, i al cap de pocs minuts, un tornado de categoria F2 s'ha passejat per la ciutat, acompanyat d'un esclafit.

L'impacte de la tempesta ha estat brutal. El vent ha assolit cops de fins a 109 quilòmetres per hora i la intensitat de la precipitació ha estat torrencial (en alguns moments plovia en horitzontal). El caos ha esdevingut en poca estona: accidents de cotxes, problemes de trànsit, moltes persones ferides, arbres i semàfors arrancats, sostres i teulades que han sortit volant, zones inundades, ... A Pollença s'han recollit 50 mm en uns 10 minuts, amb intensitats superiors als 700 mm/h!!!

A continuació, unes quantes imatges recollides per Internet que il·lustren el fenomen:







Breu notícia publicada al portal Telenotícies.cat abans de la mitjanit d'avui:

"Una forta tempesta creua Palma de Mallorca i provoca 200 ferits i nombrosos danys materials"

Palma de Mallorca ha viscut un caos. Aquest vespre hi ha caigut una forta tempesta de pluja i vent que ha fet estralls a la ciutat. Un xoc múltiple que ha afectat mig centenar de vehicles ha provocat diversos ferits. Al conjunt de la ciutat, segons la Policia Local, hi ha 200 persones ferides, tres de les quals greus, pels efectes de la tempesta. A més, les destrosses són espectaculars: arbres caiguts, semàfors i mobiliari urbà fet miques, edificis malmesos i inundacions en molts baixos. Fins i tot alguns hospitals han hagut de ser evacuats en veure's amb l'aigua fins al coll i en un geriàtric s'han quedat assetjats quan han avisat els bombers per una fuita de gas i les dotacions no hi ha pogut arribar. La tempesta també duia un tornado.

La ciutat ha quedat totalment col·lapsada i ha estat pràcticament impossible moure-s'hi. El caos s'ha magnificat en una via de la ciutat on hi ha hagut un accident múltiple que ha afectat una cinquantena de vehicles. Més de 8.000 domicilis s'han quedat sense llum i s'han hagut de desallotjar 2.500 persones de Son Moix i del poliesportiu Germans Escalas, on s'ha desplomat el sostre.

No ha estat l'únic lloc on hi ha hagut nerviosisme perquè els bombers no han pogut accedir a l'Hospital Psiquiàtric de la capital balear, que s'ha hagut d'evacuar a causa d'una fuita de gas provocada per la tempesta. El conseller de Salut i Consum, Vicenç Thomàs, també ha tingut penes i treballs per arribar a la zona, ja que els carrers estan enaiguats.

Vídeo de la gran tempesta, publicat al fòrum CATMeteo.

Font imatges: Telenoticies.cat, INM, NASA.

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP