Tempestuós diumenge d'agost (12-08-07)

13 d’agost del 2007

El mes d'agost continua mogut a nivell meteorològic. Ahir vam tornar a viure un altre episodi de tempestes, que va donar lloc a nous aiguats a diverses zones del país, especialment a les comarques de la costa central. Els primers nuclis convectius van sorgir a les comarques del Pirineu i del Prepirineu, descarregant amb intensitat i en molts casos, acompanyats de pedra de tamany considerable. Al llarg de la tarda, les tempestes es van dirigir cap al sud, en direcció a la Catalunya central i a la costa. A primeres hores de la nit, les precipitacions van arribar, amb força, a les comarques del litoral. Un festival de llamps, trons i ràfegues de vent va acompanyar a la pluja, que va estar caient fins passada la mitjanit. En total, més de 54.000 llamps van caure durant la jornada d'ahir.

Després de la tempesta, arriba la calma. És el moment d'avaluar els efectes produïts per les tempestes. Les quantitats de precipitació han estat generoses, situant-se molts valors entre els 25 i 60 litres/m². Els equips d'emergència han hagut de fer nombroses sortides. L'impacte d'alguns llamps han provocat que una canonada del gas hagi reventat a Esplugues de Llobregat i la caiguda d'un mur de contenció d'una casa a Premià de Mar. Diverses esllavissades han tallat diversos trams de carreteres, com ara la N-II al seu pas per la comarca del Maresme. Els bombers també han hagut de treure aigua de molts baixos i soterranis. A més a més, la població de Malgrat de Mar sembla que va ser afectada per una mànega que va tocar terra ferma, provocant alguns estralls vora el mar.

Estem a punt d'encetar la segona quinzena del mes d'agost i, de moment, aquest any no està sent un mes molt calorós i sec. Més aviat, tot el contrari: les temperatures no han estat excessívament elevades i les tempestes estan afectant a molts punts del país, situació favorable per a reduïr el risc d'incendi als boscos i per apaivagar la sequera actual. Avui encara quedaran algunes restes d'inestabilitat en punts de la meitat nord. A partir de dijous, les tempestes podrien tornar a guanyar terreny, coincidint amb un nou descens de les temperatures.









Imatges dels radars i mapa de descàrregues elèctriques (SMC)

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP