Escalfament Global

5 de novembre de 2006


Una de les estrenes cinematogràfiques d'aquesta setmana ha estat An incovenient truth (Una veritat incòmoda). Es tracta d'una pel·lícula documental de 90 minuts, dirigida per Davis Guggenheim sobre l’escalfament global i de les seves tràgiques conseqüències. No obstant, la pel·lícula conté un missatge de mínima esperança, el que de encara no és massa tard.

La cara més visible i coneguda d'aquest documental és Al Gore, que l'any 2.000 va estar a punt de ser president dels Estats Units d'Amèrica. Actualment retirat de la política, Al Gore, des de l'any 1.989, ha anat divulgant el seu missatge mediambiental per tot el món, per a què els governs s'impliquin d'una forma real i activa davant d’aquest gravíssim problema. L’ex vicepresident afirma que “l'escalfament global no és un problema polític, és el major repte al que s'enfronta la nostra civilització”.

An incovenient truth alerta sobre una amenaça més que real. Algunes de les informacions que s'oferixen en la pel·lícula es refereixen als últims anys. S'explica que el 2.005 va ser l'any més calorós des de que es mesura la temperatura atmosfèrica; que l’any 2003, una onada de calor va matar a més de 30.000 persones a Europa i 1.500 a l’Índia; o que si les neus del Kilimanjaro segueixen fonent-se a aquest ritme, podrien desaparèixer en el 2.020. El més esgarrifós del documental arriba amb les previsions a curt termini: sequeres, onades de calor, inundacions, tornados, ...

Una pel·lícula per a conscienciar-nos de que així no anem bé. Tothom hauria de veure-la i actuar en (ecològica) conseqüència.

Algunes evidències, científicament contrastades:

- El nombre d'huracans de forces 4 i 5 gairebé s'ha duplicat en els últims 30 anys.
- La malària s'ha estès a altituds més elevades. A llocs com els Andes colombians, a 2.100 metres sobre el nivell del mar.
- El volum d'aigua procedent del gel fos en les glaceres de Groenlàndia és més del doble que fa deu anys.
- Almenys 279 espècies de plantes i animals s'estan desplaçant cap als pols com a resposta a l'escalfament global.

Si l'escalfament continua, és d'esperar que tingui conseqüències catastròfiques:

- Les morts causades per l'escalfament global es doblegaran en només 25 anys, fins a arribar a les 300.000 persones a l'any.
- El nivell del mar a tot el món podria elevar-se en més de sis metres pel desglaç dels gels a Groenlàndia i l'Antàrtida, el que provocaria la destrucció de zones costaneres de tot el món.
- Les onades de calor seran més freqüents i intenses.
- Les sequeres i els incendis incontrolats succeiran més sovint.
- L'oceà Àrtic podria sofrir un desglaç complet l'estiu del 2050.
- Més d'un milió d'espècies a tot el món podrien estar condemnades a l'extinció en el 2050.

Fonts d'informació:
http://www.climatecrisis.net
http://www.lavanguardia.es

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP