Comença la Tardor

23 de setembre del 2006

Avui dissabte, a les 6:03 hora oficial peninsular, ha començat la tardor astronòmica a l’hemisferi nord. Aquesta nova estació durarà 89 dies, 20 hores i 10 minuts. L’inici de les estacions bé donat, per conveni, per aquells instants en que la Terra es troba en unes determinades posicions en la seva òrbita al voltant del Sol. En el cas de la tardor, es dóna el dia en que la duració del dia i la nit pràcticament coincideixen. Té lloc l’anomenat equinocci.

Aquesta és l’època de l’any en que la longitud del dia s’escurça més ràpidament. A les nostres latituds, el Sol surt pels matins més d’un minut més tard que el dia anterior i per la tarda, es pon gairebé dos minuts abans. Això fa que l’escurçament del dia es faci especialment apreciable per les tardes. En definitiva, en aquests dies, el temps en que el Sol està per damunt de l’horitzó es redueix en quasi tres minuts cada dia.

Al llarg de la tardor no es produirà cap eclipsi. El dia 8 de novembre es produirà un trànsit de Mercuri per davant de la superficie del Sol, que no serà visible des d’Europa.

El canvi d’hora tindrà lloc, com és habitual, al començar el darrer diumenge d’octubre. A les 3 de la matinada del diumenge 29 de octubre s’haurà d’endarrerir el rellotge fins a les 2, i per tant, aquest dia tindrà, oficialment, una hora més.

A nivell meteorològic, esperem que aquesta tardor esdevingui amb normalitat. Els propers mesos són dels més plujosos a bona part del litoral i prelitoral català. Convé que plogui, però no només en aquestes zones, sinó també a la resta del territori, per poder augmentar les reserves d’aigua dels embassaments i encarar la propera primavera amb certes garanties. Poc a poc, les temperatures tendiran a la baixa, a mesura que els dies es facin més curts i ens comencin a visitar masses d’aire més fredes. La temperatura de l’aigua del mar també disminuirà, però més lentament, ja que presenta una major inèrcia tèrmica. Aquest factor pot jugar un paper important de cara als possibles aiguats, que tradicionalment acostumen a afectar a la mediterrània occidental en aquesta època de l'any.

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP