Avui, a les 04:06 hores, ha començat la primavera astronòmica a l’hemisferi nord. Aquesta nova estació durarà 92 dies i 18 hores. El 20 de juny de 2024 es produirà el solstici d’estiu.
El canvi de les estacions bé donat, per conveni, per aquells instants en que la Terra es troba en unes determinades posicions en la seva òrbita al voltant del Sol. En el cas de la primavera, es dóna el dia en que la duració del dia i la nit pràcticament coincideixen. Té lloc l’anomenat equinocci de primavera.
Aquesta és l’època de l’any en que la longitud del dia s’allarga més ràpidament. A les nostres latituds, el Sol surt pels matins gairebé dos minuts abans que el dia anterior i per la tarda, es pon un minut més tard. En definitiva, en aquests dies, el temps en que el Sol està per damunt de l’horitzó augmenta qüasi tres minuts cada dia.
Durant la primavera de 2024 tindran lloc dos eclipsis, un de Sol i l'altre de Lluna. Però cap d'ells serà visible des de casa nostra. Les principals pluges de meteors seran les Lírides, amb un màxim cap al 22 d'abril i les Eta Aquàrides, que assoliran el seu màxim al voltant del 5 de maig. Respecte a la Lluna, serà plena els dies 25 de març, 24 d'abril i 23 de maig.
El cel després de la posta de Sol començarà l'estació amb Júpiter i Mercuri, que deixarà de ser visible a principis d'abril. Júpiter, en canvi, es podrà veure fins a primers de maig. Les albes començaran la primavera amb Mart com a únic planeta visible. A primers d'abril, Saturn apareixerà, molt baix a l'horitzó, per l'est, Al juny, Júpiter farà la seva aparició.
Per altra banda, el diumenge 31 de març es produirà el canvi d’hora, recuperant l’horari d’estiu. A les dues de la matinada caldrà avançar els rellotges fins a les tres.
Dades astronòmiques procedents del Observatorio Astronómico Nacional (IGN, Ministerio de Transportes, Movilidad y Agenda Urbana).
Font imatge: Diego Lázaro
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada